Hier vind je een overzicht en beschrijving van de hoofdpersonen in de Ome Henk reeks
Wie is Wie
ome-henk

OME HENK - Het hoofd- en titelkarakter. Een knorrige man van in de 50 jaar die leeft van een uitkering ("Ik heeft nog nooit gewerkt en daar ben ik trots op"), omdat hij van zijn manager Koos Korswagen geen geld krijgt. Ome Henk is erg opvliegend en deelt bij het minste of geringste klappen uit. Hij woont op de Hoekzijdsestraatweg, met als buren onder andere Floris-Jan van Fleppensteyn, mevrouw Paardestamper en meneer Langezaal. Hij komt vaak in hachelijke situaties terecht zonder dat hij er om gevraagd heeft. (Voorbeeld: hij ontdekt per ongeluk Zezamstraat omdat hij verdwaald is geraakt tijdens het zoeken naar Karel's Vispaleis). Meestal lost hij deze situaties op door klappen uit te delen. Vaak denkt hij ook dat hij alles goed doet en de anderen alles fout doen, terwijl juist hij de onruststoker is. Rijdt al jaren auto hoewel hij geen rijbewijs heeft, niet weet wat een toeter is en vaak spookrijdt. Ook kan hij niet lezen en schrijven, iets dat een smoes zou kunnen zijn om geen post te hoeven beantwoorden. Zijn pincode is 5702, maar helaas is zijn pinpas opgegeten door een bijdehandte pinautomaat toen hij 12 gulden 50 wou pinnen. Is sinds jaar en dag koning van de planeet Lupus hoewel hij er nog nooit is geweest. Zijn dieet bestaat onder meer uit pindarotsjes, kroketten en sinas omdat hij het zuur krijgt van spruiten en vleestomaten. Andere soorten rauwkost mijdt hij om de logische reden dat hij geen konijn is. Hij is erg milieubewust: hij gooit altijd zijn lege flessen in de glasbak hoewel hij er met de auto heenrijdt. Hoewel hij niet echt een dierenvriend is (hij heeft ooit de papegaai van Van Fleppensteyn om zeep gebracht met een kauwgompie) heeft hij een hond en minstens twee goudvissen gehad, genaamd Bluppie (die hij door het toilet spoelde omdat hij in een beetje de piranha ging uithangen) en Bluppie 2.

jantje

JANTJE - Het irritante buurjongetje van Ome Henk. Jantje is in vrijwel elk verhaal aanwezig. Hij komt vaak bij Ome Henk thuis en is ook vaak gebruikt als 'boksbal' door Ome Henk. Dit is ook wel logisch aangezien Jantje op alles wat Ome Henk doet wel iets te zeggen heeft. Hij had een kikker als huisdier. Hij doet aan de Chinese vechtsport kachimo-kata. Hij gaat ook helemaal uit zijn dak als er een draaiorgel langskomt. Dit gebeurt heel vaak aangezien er van de 300 inwoners van Biggeveen er 250 orgeldraaiers zijn. Hij kan heel goed Woody Woodpecker nadoen. Hij wordt soms om onduidelijke redenen Mama Loe genoemd door Ed van Hooydonk. De laatste jaren heeft hij spontaan ouders gekregen, zijn vader heet Jaap, de naam van zijn moeder blijft onbekend. Hoewel zijn moeder hem verboden heeft nog bij Ome Henk rond te hangen trekt hij zich daar weinig van aan.

koos-korswagen

KOOS KORSWAGEN - De oplichtende manager van Ome Henk. Koos is erg rijk en heeft heel veel BV's opgericht. Zijn kantoor wordt door de verteller altijd bestempeld als 'het riante kantorencomplex van Koos Korswagen'. Hij is het stereotype van een drukke, gehaaste zakenman die als motto 'time is money' (tijd is geld) heeft. Onder dat motto zijn er wel eens slachtoffers gevallen. Toen Henk zijn contract als zanger getekend had, heeft Koos er waarschijnlijk mee gesjoemeld zodat Henk helemaal niets van de opbrengst krijgt. Hierdoor Koos is vaak het slachtoffer van Ome Henks losse handen. Woont al '100 jaar' 12 hoog achter. Heeft een conservatoriumopleiding genoten en speelt onder meer orgel. Is betrokken bij diverse louche zaken waaronder het drukken van vals geld in zijn kelder. Zijn telefoonnummer is slechts ten dele bekend: 3274*87*4672.

ed-van-hooydonk

ED VAN HOOYDONK - Een man die zich als de beste vriend van Ome Henk beschouwt, maar erg vaak door Ome Henk uitgescholden wordt. Hoewel hij al meer dan 44 jaar met Henk samenwerkt wist hij nooit wat diens achternaam was. Hij komt altijd aan met leuke ideeën (zoals naar een museum of naar de dierentuin gaan, of een boswandeling maken), maar die worden door Ome Henk niet altijd (zeg gerust nooit) in dank afgenomen. Opmerkelijk aan Van Hooydonk is de manier waarop hij intoneert: bij vrijwel elke zin eindigt hij in een opwaartse toon. Hij is de producer van (deze hele kolere zooi) Zure Zult producties en wordt net als Henk schandelijk misbruikt door Koos Korswagen. Hij heeft een BV genaamd Ed van Hooydonk enterprises. In een grijs verleden was hij stalmeester in het circus Oekoeboeboe. Ook had hij bijna de totale vernietiging van alles wat op aarde groeit en bloeit op zijn geweten gehad, door genetisch gemanipuleerde sojabonen los te laten. Heeft een solo-cd uitgebracht getiteld “Ed speelt Trompet”, maar naar verluidt speelt hij ook klarinet. Tevens is hij lid van een klaverjasvereniging. Met carnaval zou hij graag een bloemetjesgordijn zijn. Jantje noemt hem ook wel Meneer van Hooystronk. Zijn liedje is "Wij zijn Ed en Ted", een duet met Ted Tettettettet. Af en toe worden zijn taken over genomen door zijn broer Ted van Hooydonk, dit ter irritatie van Ome Henk die terecht vindt dat Ted net zo een zouteloze stem heeft als zijn broer.

floris-jan-van-fleppensteyn

FLORIS JAN VAN FLEPPENSTEYN - De steenrijke maar zeer arrogante buurman van Ome Henk. Fleppensteyn is de directeur van de Fleppensteynsche bank en waarschijnlijk daarom erg rijk. Hij praat met een bekakt accent, gebruikt dure woorden en pronkt graag met zijn dure voorwerpen ('Mijn kristallen glazen staan te vibreren in de lounge', 'Mijn prachtige Louis Quinze Dressoir'). Flep heeft een haan en wil graag dat zijn buurman Henk verhuist en heeft wel eens acties daarvoor gestart. Ook is hij slachtoffer van Ome Henks vechtpartijen. Zijn lijflied heet 'High Society', en zijn motto is 'Maar 1 ding, dat is zeker: nee, rijk zijn valt niet mee'.

harrie-witkamp

HARRIE WITKAMP - Een shaggies rokende vriend van Ome Henk die vaak door Henk wordt geraadpleegd als Henk een probleem heeft, maar zijn oplossingen zijn meestal erg overdreven en gevaarlijk (zoals een bom gebruiken om wraak te nemen op Korswagen die een piano op Ome Henk's hoofd heeft gegooid als 1-april grapje). Waarschijnlijk komt dit omdat hij zijn school niet heeft afgemaakt. Daarbij schreeuwt hij ALTIJD, ook als hij gewoon praat. Hij gaat vaak samen met Arie de Beuker afval lozen. Hij heeft een tweede identiteit als aso-hulpsinterklaas omdat hij meestal een mijter op zijn hoofd draagt. Deze identiteit kreeg hij hoogstwaarschijnlijk omdat hij in het begin mensen oplichtte door Sinterklaas na te doen en ze cadeaus (echte neprolexen) aan te smeren voor het luttele bedrag van 5 gulden. Dit is één van de redenen dat hij altijd geen poen heeft. Terwijl hij toch aardig aan de weg timmert door tevens een verdelgingsdienst te hebben genaamd het D.D.T.-Team en eigenaar van Harrie's Tegelpaleis en Harrie's Autosloperij. Hij steelt daarnaast als de raven en licht mensen op door zich voor te doen als schoorsteenveger, tuinman en bankmedewerker. Soms roept hij hierbij de hulp in van zijn broer Frits, als deze niet in de gevangenis zit. Zijn gironummer is 1574. Hij ramt er graag op los, maar hij wint nog niet van (de echte) Sinterklaas. Zelfs na de invoering van de euro blijft Eeejaaaaahhhh... Vijf gulde!!! zijn vaste zin.

arie-de-beuker

ARIE DE BEUKER - Het klinkt onmogelijk, maar dit personage is nog gewelddadiger en asocialer dan Henk zelf. Mensen hoeven alleen maar 'Hallo' te zeggen, en voor Arie is dat al reden genoeg om te gaan knokken. Zelfs Ome Henk die normaal een grote mond tegen iedereen heeft, loopt liever weg voor deze bruut. Arie schijnt van beroep vrachtwagenchauffeur te zijn en houdt ervan chemische rotzooi te dumpen meestal samen met Harrie Witkamp, die klaarblijkelijk de enige persoon is die Arie kan verdragen). Ook is hij wereldkampioen zwaargewicht boksen. Sla je hem knock-out? Dan win je 250 gulden, waar je bijvoorbeeld een hoop ijssies van kan kopen. Tevens is hij vuurwapengevaarlijk, iets dat Ed van Hooydonk aan den lijve heeft ondervonden wanneer hij zich niets kon herinneren van het feit dat Arie hem ooit eens een cursus borduren had geleend.

big-bag-en-bog

BIG, BAG EN BOG - De drie kleine biggetjes. Nadat zij de boze wolf te grazen hebben genomen in hun sprookje, zijn ze op een bepaalde manier het slechte pad opgegaan. Ze hebben een sportwagen gejat, scheuren ermee door Biggeveen en schieten op iedereen die ze maar zien. Ook stelen ze fietsen met machinegeweren en dynamiet omdat ze vinden dat 'betonscharen teveel herrie maken'. Big, Bag en Bog schelden iedereen met wie ze praten (ook elkaar), uit voor eikel. Ze komen tot hun eigen verdriet op heel weinig verhaaltjes of liedjes voor omdat ze zo asociaal zijn dat ze daarom geboycot werden door Ome Henk. Ze voelen zich daarom erg buitengesloten.

pietje

PIETJE - Het vriendje van Jantje. Pietje gedraagt zich bijna hetzelfde als Jantje, maar is niet vaak te horen. Hij wordt ook vaak geslagen door Ome Henk.

ome-cor

OME COR - Kennis van Ome Henk. Werkt bij een aannemersbedrijf als shovelmachinist, maar zit in de ziektewet wegens 'stress'. Cor heeft een spraakgebrek en praat met enorm veel consumptie. Is getrouwd met Tante Nel.

ted-tettettettet

TED TETTETTETTET - Een buurman van Ome Henk. Het is een klein onbenullig mannetje dat altijd gekleed is in een kerstmannenpak. Hij staat er vooral bekend om dat hij 'tettettettettet' roept overal waar hij komt. Ook irriteert hij de verteller in de verhalen wanneer deze zegt: 'Wie kwam daar opeens aan', want dan heeft hij als antwoord: 'Ik weet het, Pietje' (Zelfs als het gaat om Big, Bag en... hoe heet die derde ook alweer?). Hij krijgt dan altijd als antwoord: 'Nee, het is ...., dombo!
Hij bedoelt waarschijnlijk niet het vriendje van Jantje. Was er al sinds de eerste cd bij. Is sinds kort verslaafd aan Cocaino. Heeft naast Ome Henk in het CO2-ziekenhuis gelegen om onbekende redenen. Zat bij de cavalerie en heeft altijd een snijbrander bij zich. Speelt de tuba. Zijn neef heet Fred, Hij slaapt in een stapelbed en eet graag een vleeskroket.

popi-de-zouteloze-clown

POPI DE ZOUTEZLOZE CLOWN (Wim van Kampenhout) - en erg saaie en impopulaire clown. Popi staat er bekend om dat hij een heel flauw (zouteloos) gevoel voor humor heeft. Zijn 'grootste' truc is twee balletjes achter zijn rug houden en anderen laten raden waar een bepaalde kleur bal is. Hij vertelt vaak verhalen die erg saai zijn en nergens op slaan. Omdat het bij zijn publiek, een stel kinderen, de keel uithing, werd hij eens een keer flink in elkaar geslagen. Wat er verder over hem te vertellen is is dat hij samen met zijn ezel Bobobobo (dit brave beestje was voorheen eigendom van Hakkie en Takkie) en olifant Otto door het land trekt.

hakkie-en-takkie

HAKKIE EN TAKKIE - Een populair (?) clownsduo. Deze twee clowns treden vaak op voor kinderen en hun acts zijn altijd redelijk gewelddadig en monden soms uit in echte vechtpartijen, onder smadelijk gelach van het publiek. In zo'n act doet Hakkie altijd Takkie pijn om de kinderen aan het lachen te maken. Ze blijven zó goed in hun rol, dat ze zelfs buiten hun optredens zichzelf nog dom en belachelijk gedragen. Hun echte namen zijn Gerrit en Rinus, maar ze noemen elkaar altijd Hakkie en Takkie. Oorspronkelijk komen zij uit het circus Oekoeboeboe. Vaak halen de "kloons" zelf ook door elkaar wie nou Hakkie en wie nou Takkie is (één van beide slist).

tjabbe-tjibsma

TJABBE TJIBSMA - Een beroemd uitvinder. Hij weet voor elk probleem wel iets uit te vinden en heeft handige apparaten gemaakt zoals de Electrische Tjibbe, de Mechanische Derke en de Supersonische Wubbe. Een klein probleem is dat hij door een combinatie van computertaal en een zwaar Limburgs accent erg slecht te verstaan is. Heeft zijn eigen tv-rubriek getiteld "Problemen, problemen, problemen", welke hij presenteert met een charmante assistente waarvan men de naam nogal eens vergeet.

tovenaar-van-salsa-borenco

TOVENAAR VAN SALSA BORENCO (The Black Voodoo Man/Van Veen) - Deze man heeft duidelijk iets te veel fantasie. Van Veen is een boekhouder bij het bedrijf van Koos Korswagen en denkt dat hij een tovenaar is, de tovenaar van Salsa Borenco wel te verstaan, afkomstig van de planeet Lupus en naar de aarde gezonden met een missie die hij, ondanks dat deze geheim is, altijd bekend maakt ('Ik ben hierheen gezonden met een geheime missie om de X-Chromosomen te transformeren in Y-Antichromosomen'). Hij heeft altijd een tovenaarspak aan en zijn manier van groeten is 'Hallo, weet jij wel wie ik ben?! Ik ben de tovenaar van Salsa Borenco!'. Vaak wordt hij dan uitgelachen en klaagt hij dat hij niet serieus genomen wordt ('Niemand begrijpt mij!'). Als hij praat is er altijd een echo in zijn stem te horen.

appie-aso

APPIE ASO (Albert Scholten) - Deze rasechte Amsterdammer is om een bepaalde reden in Biggeveen komen wonen en zet met zijn voortdurende geschreeuw heel Biggeveen op stelten. Hij staat graag in het middelpunt van de belangstelling, wat wel te merken is op de recentere cd's. Zijn geschreeuw is zo erg dat hij zelfs de normaal gesproken erg starre Koos Korswagen nog kan laten doen wat hij zegt. Ook geeft hij nogal overbodige tuinadviezen in Tjabbe Tjibsma's rubriek 'Problemen, problemen, problemen'.

dokter-lupus

DOKTER LUPUS - Een dokter uit Biggeveen. Hij weet voor elke kwaal wel een goede oplossing, maar zijn manier van praten lijkt wel of hij zijn tanden op elkaar houdt. Dr. Lupus schijnt last te hebben van ouderwetse apparatuur in zijn kliniek. Wil bij afwezigheid nog wel eens vervangen worden door Popi de zouteloze clown.

bluppie

BLUPPIE - Bluppie is de goudvis van Ome Henk. Nadat Ome Henk Bluppie pindarotsjes te eten had gegeven beet Bluppie hem in z'n vingers. Daarop spoelde Ome Henk Bluppie door de plee, maar kocht al snel een nieuwe goudvis, genaamd: Bluppie 2.

egbert-kampenberg

EGBERT KAMPENBERG - Deze oude schoolvriend van Ed van Hooydonk gaat nogal gestrest door het leven. Hij leeft al jaren op de rand van een zenuwinzinking en denkt de hele tijd dat hij door diverse instanties in de gaten wordt gehouden. Om 'ze' voor te blijven heeft hij verschillende acties ondernomen. Het vernietigen van zijn suikerzakjesverzameling, het afschuren van zijn vingerafdrukken met schuurpapier en het barricaderen van zijn voordeur. Door boeken te lenen uit de bibliotheek heeft hij een ruime kennis opgedaan over Destruction Eliminators, apparaten die waarschijnlijk als doel hebben de omgeving plat te gooien. Dit gebruikt hij in combinatie met een atoomvrije schuilkelder onder zijn huis die te bereiken is via een geheime lift in een kast. Met zijn airbonuskaart heeft Egbert onder meer 7800 blikken doperwtjes en worteltjes ingeslagen om zo in zijn schuilkelder te overleven. Hoewel Egbert Kampenberg niet zijn echte naam is wil hij dat Tjabbe Tjibsma ervoor zorgt dat hij een nieuwe alias krijgt, namelijk Willem Kooiman. Ondanks zijn paranoia (of misschien juist daarom) kon Harrie Witkamp hem redelijk makkelijk zijn pincode ontfutselen (4192).

zip-en-zap

ZIP EN ZAP - Twee ruimtewezens die erg dom zijn. Hun missie is om Ome Henk te kronen tot de koning van hun planeet Lupus. Die missie is tot nu toe nog steeds mislukt aangezien ze liever een spelletje kaart spelen, of ze slagen erin om hun ruimteschip in de prak te vliegen.

fred-spekvet

FRED SPEKVET - Met Fred is het slecht aardbeien pellen en u begrijpt zelf wel waarom. Directeur van Fred Spekvet's Speelgoedpaleis. Deze man schijnt uitzendkracht te zijn óf hij kan geen vaste baan vinden. Hij verschijnt erg vaak op de eerdere cd's en op elke cd heeft hij wel een ander beroep. Zo was hij “de zingende melkboer”, had een viskraam in het Gerrit Gleufhoedplantsoen (tot Harrie Witkamp die opblies). Is ook museumbeheerder, bedrijfsleider van de supermarkt en staat op de jaarmarkt met een bungiejump. Tevens voice-over voor televisieomroep. Verkoper van deurbellen (multitonestation van Hobanda, fl. 1450).

willem-deeprie

WILLEM DEEPRIE - De depressieve, teneergeslagen neef van Ome Henk. Hij komt wel eens op bezoek bij Ome Henk om te vertellen over zijn ergernissen en problemen van de laatste tijd. Meestal (praktisch altijd) komt hij op ongelegen momenten. Zijn vaste zin is ook 'Ik zie het niet meer zitten' Had 75.000 gulden gewonnen als hij zijn kraslot niet had weggegooid omdat hij dacht dat de 75.000 gulden vakjes op één lijn moeten staan. Betaald zijn verzekeringspremie niet echt op tijd. Lijdt aan hyperventilatie, waarvoor hij een plastic zak heeft die hij helaas vaak kwijt is. Zijn vrouw heeft hem verlaten en zijn kat is doodgereden. Heeft diverse zelfmoordpogingen gedaan die telkens mislukken.